Diş Dolgusu Gülümseme Galerisi

50£ Başlayan Fiyatlar – 1 Günlük Zaman

Google Ratings

Diş Dolgusu

The Pearl Clinic Antalya Türkiye Profesyonel Diş Hizmetleri
 


DİŞ DOLGUSU HAKKINDA BİLMENİZ GEREKEN 7 ŞEY

Dolgular veya diş dolguları yaygın bir tedavi yöntemidir. Diğer patolojilerin yanı sıra en yaygın düzeltilmesi gereken sorunlardan biri çürüktür. Ağzında tek bir dolgu olmayan insan bulmak nadirdir. Kliniğimizde yıllardır bu tedavileri gerçekleştiriyoruz. Yaygın bir patoloji olduğu için ona hak ettiği ilgiyi göstermeyi bırakmamalıyız. Diş çürüğü, soğuk algınlığından sonra en sık görülen ikinci hastalıktır ve dünya nüfusunun %90'ından fazlasını etkiler.

Her yaşta, her cinsiyette ve her sosyal tabakada yaygındır. Çürük olabilmesi için sadece dişlerinizin olması yeterlidir. Bu nedenle hem doğru ağız hijyeni hem de düzenli diş hekimi ziyareti önemlidir. Çünkü çürükler, çok fazla büyümeden ve endodonti tedavisine başvurmak zorunda kalmadan tespit edilip tedavi edilebilecekleri yer diş klinikleridir. Bir boşluğu onarmanın çözümü dolgudur.


Dolgu nedir ve neden yapılır?

Dolgu, diş çürüğü veya hasar görmüş diş dokusunu onarmak ve normal fonksiyonunu geri getirmek için kullanılan bir tedavi yöntemidir. Dişteki boşluğu doldurarak dişin sağlıklı formunu korur ve çiğneme fonksiyonunu iyileştirir.


Dolgu nasıl yapılır?

Dolgu işlemi şu adımları içerir:

1. Lokal anestezi,

2. Etkilenen dişin izolasyonu,

3. Çürük dokunun temizlenmesi,

4. Doldurma, mühürleme veya tıkama,

5. Cilalama.


Dolgudan sonra dişim hala ağrıyorsa ne olur?

Dolgudan sonra ağrı devam ederse, derhal diş hekiminize başvurmalısınız. Ağrı genellikle normaldir, ancak sürekli veya şiddetli ağrı durumunda profesyonel yardım alınmalıdır.


Dolgudan sonra daha fazla hassasiyet fark ettiniz mi?

Dolgudan sonra artan hassasiyet normaldir, ancak şiddetli veya uzun süreli hassasiyet durumunda diş hekiminizle iletişime geçmelisiniz.


Dolgu yerinden çıkarılabilir mi?

Dolgu yerinden çıkarılırsa, derhal diş hekiminize başvurmalısınız. Boşluğun doldurulması önemlidir çünkü çıkan dolgu, dişin yeniden çürümesine neden olabilir.


Dolgu hangi malzemeden yapılır ve ne kadar dayanır?

Dolgular genellikle amalgam (metalik) veya kompozit (renksiz) malzemelerden yapılır. Malzeme seçimini ve dayanıklılığını etkileyen faktörler, hastanın ihtiyaçları, estetik tercihleri ve dişin konumu gibi çeşitli faktörlere bağlıdır.


Dolgulu diş beyazlatılabilir mi?

Dolgular, diş beyazlatma işlemlerine tabi tutulamaz. Bu nedenle, diş beyazlatma yapmadan önce dolgu yapılması önerilir.


Diş dolgusu ile ilgili merak ettiklerinizin çoğunu burada bulabilirsiniz.

 

 

Dolgu nedir ve neden yapılır?

Dolgu veya diş dolgusu, başlangıç aşamasında çürüklerin tedavisinde en yaygın kullanılan tedavi yöntemidir. Etkilenen dokunun çıkarılması ve dişte daha sonra biyouyumlu malzeme ile doldurulacak bir boşluk bırakılmasından oluşur. Hasar görmüş diş parçası bu şekilde rehabilite edilir, işlevselliği ve orijinal görünümü geri kazanılır.

Çürükler, diş minesinde küçük boşlukların oluştuğu hasarlı alanlardır. Ağızdaki bakteriyel aktiviteden kaynaklanırlar. Karyojenik bakteriler, nişastalı veya şekerli gıdaların kalıntılarından, diş minesini demineralize etmeyi başaran bir asit üretir.

Küçük ve basit bir müdahaleyle kaybedilen dişin kökü, insan organizmasıyla biyolojik olarak uyumlu, inert bir malzeme olan titanyum implantla değiştirilir. Diş implantlarının fonksiyonel yükünün uygulanabilirliğini gösteren daha fazla unsur her gün ortaya çıkıyor.


Dolgu nasıl yapılır?

Çürüklerin doğru tedavisini gerçekleştirme adımları şunlardır:


1. Lokal anestezi: Gerektiğinde hastanın hiç ağrı hissetmemesini sağlar.

2. Etkilenen dişin izolasyonu: Çürük dişi izole ederek diş hekiminin daha iyi çalışmasını sağlar ve tükürüğün çürüğün görüşünü engellemesini engelleriz.

3. Çürümüş dokunun temizlenmesi: Diş hekimi etkilenen dokuyu çıkarır ve çıkarıldıktan sonra yeniden yapılanma gerçekleştirilir.

4. Doldurma, mühürleme veya tıkama: Çürük temizlendikten sonra dişte kalan boşluğun doldurulmasının biyouyumlu bir malzeme ile yapılması gerekmektedir. Normalde bu malzeme kompozittir ve çürümüş parçanın anatomisini onaran bir şekil verilir. Bu malzeme ışıkla (ışıkla sertleşen veya ışıkla sertleşen lambalarla) sertleşir.

5. Cilalama: Dişin yeniden inşası tamamlandıktan sonra cilalanmalı ve ısırılacak parçaya tam oturacak şekilde ayarlanmalıdır.

 

Dolgudan sonra dişim hala ağrıyorsa ne olur?

Çürükler dentine nüfuz ettiğinde rahatsızlık ve ağrıya neden olabilirler. Bu durumlarda dolgu yapılırken diş hekimi lokal anestezi uygulayarak hastanın müdahale sırasında kesinlikle hiçbir şey hissetmemesini garanti eder. Ancak bazen tedaviden sonra çiğneme sırasında veya parça soğuk veya sıcakla temas ettiğinde rahatsızlık hissedilebilir. Başka bir tedavinin gerekli olduğuna dair bir işaret olabilir.

Dolgu sonrasında daha fazla hassasiyet fark ettiniz mi?

Normalde dolgu yapıldıktan sonra hassasiyette herhangi bir değişiklik olmaması gerekir ancak bir önceki bölümde de söylediğimiz gibi büyük rekonstrüksiyonlar karşısında basınç, soğuk ve sıcağa karşı kaybolma eğiliminde olan hassasiyetlerimiz olabilir. Rahatsızlığın geçmemesi durumunda tekrar diş hekiminize başvurmalısınız.

 


Dolgu yerinden çıkarılabilir mi?

Evet, dolgular çeşitli nedenlerden dolayı yerinden çıkabilir veya kırılabilir. Aynı diş parçasındaki sızıntı nedeniyle, dişi çok sert yiyecekleri ısırmaya zorladığımız için, bruksizm sorunu yaşadığımız için, ağza darbe aldığımız için vb.

Hiç endişe verici bir durum değil. En kısa sürede diş hekiminden randevu almanız yeterli. Bu duruma gelmemek için periyodik kontrollere gitmek önemlidir. Bu sayede diş hekimimiz dolgularımızın durumunu değerlendirebilir ve olası sorunları önceden tahmin edebilir.

Dolgu hangi malzemeden yapılır ve ne kadar dayanır?

Gülümsemelerin gümüş ve hatta altın süslemelerle dolduğu zamanlar vardı. Önceleri son derece dayanıklı olan gümüş amalgam malzemeler kullanılıyordu. Ancak olumsuz estetik etkileri bunların yerini daha yeni malzemelere bırakmasına neden olmuştur. Her şeyden önce kompozite atıfta bulunuyoruz. Dişle aynı kemik renginde olan bir çeşit reçine. Yukarıda da söylediğimiz gibi kompozit boşluğu doldurur ve ışıkla sertleştiği için özel bir ışıkla sertleşir.

Olumsuz tarafı ise kompozitin metal dolgulara göre daha az dayanıklı olmasıdır. Ancak bu, dolguları her hafta değiştirmeniz gerektiği anlamına gelmez. Periyodik kontrollerde diş hekimi eski dolgunun ne zaman değiştirilmesi gerektiğini hastaya belirtecektir. Kompozit dolgu, hastanın bakımına, ısırmasına ve diğer kişisel koşullarına bağlı olarak uzun yıllar dayanabilir.

Dolgulu diş beyazlatılabilir mi?

Eğer mümkünse. Tek dezavantajı, emaye ile aynı zamanda beyazlatma ile dolgunun renginin de değişmemesidir. Sonuç olarak beyazlatma sonrasında dolgunun biraz daha görünür olması mümkündür. Ancak protezin mevcut tonuna uygun olarak her zaman bir tane daha ile değiştirilebilir. Her halükarda asla yapılmaması gereken şey, dişlerde dolgu yapılmadan çürük oluştuğunda beyazlatmaktır. Bu, enfeksiyonları daha da kötüleştirebilir.

Güvenilir ve memnun kalacağınız bir tedavi mi arıyorsunuz?

Bize Ulaşın ve Tedavilerimiz Hakkında Daha Fazla Bilgi Edinin

BİZİMLE İLETİŞİME GEÇİN